Saturday, March 1, 2014

Χωρίς Γεωπόνο στην Σκοπέλο

Χωρίς Γεωπόνο τα νησιάΠαράπονα διατυπώνονται από αρκετούς καλλιεργητές των νησιών, διότι παραμένει κενή επί έξι και πλέον χρόνια η θέση του Γεωπόνου, στο Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Σκοπέλου. Το γεγονός αυτό δημιουργεί έντονο προβληματισμό, δεδομένου ότι είναι αναγκαία η μόνιμη παρουσία γεωπόνου σε ένα νησί όπως η Σκόπελος, όπου υπάρχουν αρκετοί καλλιεργητές, δραστηριοποιείται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Σκοπέλου και παράλληλα προωθείται δυναμικά η ολοκλήρωση των νέων, υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων του Συνεταιρισμού.
Η θέση παραμένει κενή από το 2009, από της συνταξιοδοτήσεως του κ. Χρήστου Βασιλούδη, πρώην Δημάρχου Σκοπέλου μέχρι και σήμερα, γεγονός το οποίο προβληματίζει έντονα όσους ασχολούνται με αγροτικές εργασίες.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Βασιλούδης, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο της Σκοπέλου, αναφέρει ότι το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης Σκοπέλου εξυπηρετεί και τα τρία νησιά, τονίζοντας παράλληλα ότι είχε πραγματοποιήσει δεκάδες διαβήματα προς τους αρμόδιους φορείς στην διάρκεια της θητείας του, προκειμένου να καλυφθεί το κενό και να προσληφθεί γεωπόνος στο νησί, αλλά δυστυχώς δεν εισακούστηκε το αίτημά του. Όπως επισημαίνει παράλληλα ο κ. Βασιλούδης, «αρκετοί ζητούν συμβουλές για τα κτήματα και τις καλλιέργειές τους κάθε φορά που με συναντούν, προκειμένου να βοηθηθούν» και προσθέτει «είναι αναγκαία η κάλυψη της κενής θέσης, διότι πρέπει να δοθούν κίνητρα από την πολιτεία, ώστε να επιτευχθεί στην πράξη η αγροτική ανάπτυξη των νησιών».
            Ανάλογο προβληματισμό διατυπώνουν στο μεταξύ και καλλιεργητές του νησιού, υπογραμμίζοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις είτε ζητούν συμβουλές τηλεφωνικά από τους ειδικούς είτε αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να μεταβαίνουν στο Βόλο, κάθε φορά που κρίνεται αναγκαίο. Χαρακτηριστική είναι στο σημείο αυτό η επισήμανση του Θανάση Γρυπιώτη «είμαστε στο έλεος του Θεού, διότι το κράτος δεν μας έχει στείλει γεωπόνο και αναγκάζομαι πολλές φορές να κόβω ένα κλαδί από τα δέντρα μου προκειμένου να το δείξω σε ιδιώτες, για να μου πουν τη γνώμη τους». Παράλληλα ο κ. Γρυπιώτης τονίζει ότι στις βιολογικές καλλιέργειες, με τις οποίες ασχολείται, «είναι αναγκαία η συνδρομή γεωπόνου».
Ανάλογες θέσεις διατυπώνει, εξάλλου, και ο Κωνσταντίνος Βλαχοσταμάτης, τονίζοντας ότι «είναι δύσκολο να ασχοληθούμε με καλλιέργειες χωρίς την συνδρομή γεωπόνου. Αναγκαζόμαστε πολλές φορές να ζητούμε τηλεφωνικά την συμβουλή ιδιωτών Γεωπόνων είτε από το Βόλο είτε από την Λάρισα, αλλά για να υπάρξει αποτέλεσμα πρέπει να υπάρχει ανά πάσα στιγμή ο ειδικός που θα πιστοποιήσει την ασθένεια του φυτού και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καλυφθεί το κενό που έχει δημιουργηθεί από το 2009».
Κενές παραμένουν, στο μεταξύ, και οι αντίστοιχες προβλεπόμενες θέσεις οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο οργανόγραμμα του Δήμου Σκοπέλου και αφορούν τον τομέα της Οικονομικής Ανάπτυξης, όπου καταγράφεται, μεταξύ άλλων, και θέση γεωπόνου. Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο γεγονός ο δήμαρχος Σκοπέλου, Γιώργος Μιχελής, αναφέρει ότι έχει πραγματοποιήσει πολλά διαβήματα προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί, αλλά δυστυχώς τα αιτήματα παραμένουν. Όπως επισημαίνει παράλληλα ο ίδιος, υπάρχουν πολλά κενά στο οργανόγραμμα του Δήμου και θέσεις που παραμένουν σχέδιο επί χάρτου, αλλά «από τη στιγμή που δεν προβλέπονται προσλήψεις, θα ενταχθούμε στο πρόγραμμα διαδημοτικής κινητικότητας, με την ελπίδα της κάλυψης ορισμένων βασικών τομέων, όπως η τεχνική υπηρεσία του Δήμου».
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

No comments:

Post a Comment