Την πρόσφατη έντονη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του Αιγίου σχολιάζει στο zougla.gr ο κύριος ερευνητής Σεισμολογίας στο Αστεροσκοπείο Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας.
Σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα, η χώρα μας διανύει μια περίοδο σεισμικής ησυχίας σε πάρα πολλές περιοχές τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός σημειώθηκε πριν από δύο χρόνια, τον Απρίλιο του 2011, βόρεια από την Κρήτη και είχε μέγεθος 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Έκτοτε παρατηρείται η απουσία των μεγάλων σεισμών που συνήθως σημειώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας.
«Η περιοχή που δραστηριοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Αίγιο είχε το τελευταίο διάστημα ένα κενό στη σεισμικότητά της και εκεί ακριβώς ξεκίνησαν οι σμηνοσεισμοί την περασμένη εβδομάδα» επισημαίνει ο κ. Χουλιάρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν αρκετές δηλώσεις των σεισμολόγων, τόσο του κ. Χουλιάρα όσο και του κ. Άκη Τσελέντη, σχετικά με την περίοδο σεισμικής ησυχίας που διανύουμε.
Απευθείας σύνδεση με τους σεισμογράφους του Παν. Πατρών σε πραγματικό χρόνο
Σεισμικά κενά - Σεισμική ησυχία
Σε προηγούμενη παρέμβασή του ο κ. Γεράσιμος Χουλιάρας είχε αναφερθεί στο θέμα και είχε δώσει την παρακάτω εξήγηση:
Η έρευνα σχετικά με τη θεωρία της σεισμικής ησυχίας και των σεισμικών κενών ξεκίνησε το 1965 από τον Fetotov και, με λίγα και απλά λόγια, μας λέει ότι η πιθανότητα εκδήλωσης σεισμού σε συγκεκριμένο τμήμα της λιθοσφαιρικής πλάκας γίνεται μεγαλύτερη, όσο μεγαλύτερο γίνεται το χρονικό διάστημα από τον προηγούμενο σεισμό σε αυτό το τμήμα.
Από μελέτες σε συγκεκριμένα ρήγματα προκύπτει ότι πολλά από αυτά που έχουν μεγάλο χρονικό διάστημα να σπάσουν έχουν και τη μεγαλύτερη πιθανότητα να σπάσουν στο άμεσο μέλλον.
Άλλοι ερευνητές, μελετώντας μεγαλύτερα τμήματα ή περιοχές, έχουν επίσης διαπιστώσει και το αντίθετο, δηλαδή αύξηση της πιθανότητας εκδήλωσης ισχυρού σεισμού, όταν έχει προηγηθεί ισχυρός σεισμός στην ευρύτερη περιοχή.
Αυτές οι μελέτες χρησιμοποιούν σεισμικούς καταλόγους αρκετών δεκάδων χρόνων, για να καθορίσουν τον ρυθμό σεισμικότητας σε συγκεκριμένες περιοχές ή ρήγματα, και αυτό είναι ένας δείκτης των τάσεων που ασκούνται εκεί.
Μέσα από το Παρατηρητήριο Σεισμών του zougla.gr μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο, ενώ έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ζωντανά τη σεισμικότητα σε όλη τη χώρα.
No comments:
Post a Comment